Ο Οφθαλμός του Ρα

Περιεχόμενο Παπύρου με τίτλο "Οφθαλμός του Ρα" 


"Ο Οφθαλμός του Ρα είναι το ισχυρότερο όπλο που κατασκευάστηκε μέχρι τώρα [Σημ.: Σύμφωνα με τον κατάλογο, ο σχετικό πάπυρος αποθηκεύτηκε κατά τον 6ο χρόνο από την άνοδο στον θρόνο της βασίλισσας Κλεοπάτρας (40 π.Χ.)]. Η κατασκευή του ξεκίνησε με εντολή της βασίλισσας Κλεοπάτρας πριν 5 χρόνια (45 π.Χ.) και ολοκληρώθηκε υπό την επίβλεψη του βιβλιοθηκαρίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, Διοδώρου Σικελιώτη πέρυσι (41 π.Χ.), ενώ φέτος κατασκευάστηκε και ο κεντρικός του φακός που αποτελεί και το κλειδί λειτουργίας του όπλου.


Το κυρίως όπλο είναι τεράστιο. Έχει τις εξής διαστάσεις: ένα στάδιο (157,5 μέτρα) μήκος, μισό στάδιο (78,75 μέτρα) πλάτος και 100 πόδια (30,2 μέτρα) ύψος. Στις διαστάσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται ο αεροστατικός ασκός. Το όπλο έχει το σχήμα οφθαλμού. Αποτελείται από ένα μεταλλικό στέλεχος σε σχήμα περιγράμματος οφθαλμού, το οποίο περιβάλλει ένα σύστημα κατόπτρων και φακών που αποτελούν το εσωτερικό του οφθαλμού. Η θέση του κλειδιού που αποτελεί και τον κεντρικό φακό σύγκλησης είναι στην κόρη του οφθαλμού. Για λόγους ασφαλείας, υπάρχουν πέντε διαφορετικές θέσεις όπου μπορεί να μπει το κλειδί, αλλά μόνο στην σωστή θέση το όπλο καθίσταται λειτουργικό. Στις υπόλοιπες θέσεις, το όπλο ενεργοποιείται κατά τρόπο αυτοκαταστροφικό, καταστρέφοντας τον εαυτό και τους χειριστές του. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι ο Οφθαλμός του Ρα δεν θα πέσει σε λάθος χέρια. Το ποια είναι η σωστή θέση το γνωρίζουν μόνο η βασίλισσα Κλεοπάτρα και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (το όνομα είναι διαγεγραμμένο στο κείμενο, καθώς ο βιβλιοθηκάριος απεβίωσε το 40 π.Χ.).


Ο Οφθαλμός του Ρα διαθέτει αεροστατικό ασκό, ικανό να ανυψώσει το τεράστιο όπλο σε αρκετό ύψος, ώστε αυτό να είναι απρόσβλητο από τις δυνάμεις οποιουδήποτε εχθρού. Το σχήμα του αεροστατικού ασκού είναι τέτοιο ώστε να μην εμποδίζει την τροφοδότηση του όπλου με τις ηλιακές ακτίνες που το ενεργοποιούν.


Το όπλο, δρώντας με ανάλογο τρόπο με τις αρχιμήδειες ακτίνες των αμυντικών Φάρων του βασιλείου, συγκεντρώνει τις ακτίνες του Ήλιου και τις ανακατευθύνει προς τον στόχο του, στην γη ή στην θάλασσα, προκαλώντας ανάφλεξη ή τήξη στα περισσότερα αντικείμενα και ισχυρά εγκαύματα σε ανθρώπους και ζώα. Όταν ενεργοποιείται, δημιουργεί έναν κίονα φωτός που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Σύμφωνα με τις επιθυμίες τις βασίλισσας Κλεοπάτρας, το όπλο αποθηκεύτηκε σε ασφαλή τοποθεσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικούς πολέμους. Η τοποθεσία κατασκευής και φύλαξης του όπλου, αναφέρεται σε δεύτερο απόρρητο πάπυρο [Σημ. Ο εν λόγω πάπυρος αναφέρεται στο αρχείο της Μεγάλης Βιβλιοθήκης, αλλά έχει αφαιρεθεί]. Όπως εισηγήθηκε ο Μάρκος Αντώνιος και διέταξε η βασίλισσα Κλεοπάτρα, ελάχιστα άτομα γνωρίζουν το πού ακριβώς βρίσκεται, για την ασφάλεια του όπλου.


Το κλειδί του όπλου έχει και αυτό την μορφή οφθαλμού και διαιρείται σε δύο κομμάτια που ενώνονται το ένα με το άλλο και μόνο μαζί μπορούν να ενεργοποιήσουν το όπλο. Τα δύο κομμάτια του κλειδιού, κατ' εντολήν της βασίλισσας Κλεοπάτρας, διαμορφώθηκαν ως περίαπτα φυλακτά, περασμένα σε λεπτές χρυσές αλυσίδες και προορίζονται για δώρα των πριγκίπων Πτολεμαίου και Αλεξάνδρου Ηλίου, ώστε μόνο μαζί να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όπλο και ποτέ ο ένας εναντίον του άλλου [Μεταγενέστερη σημείωση: λόγω του ατυχούς θανάτου του πρίγκιπα Πτολεμαίου (39 π.Χ.), το δεύτερο φυλαχτό τελικά θα δοθεί στην κόρη της βασίλισσας, πριγκίπισσα Κλεοπάτρα Σελήνη].


Ο βιβλιοθηκάριος Διόδωρος ο Σικελιώτης εισηγήθηκε στην βασίλισσας Κλεοπάτρα ότι όπλα σαν και αυτό, με τόσο μεγάλη καταστροφική ισχύ, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, παρά μόνο ως η έσχατη λύση σε έναν πόλεμο. Βάσει της εισήγησής του αυτής, η βασίλισσα Κλεοπάτρα αποφάσισε ότι το όπλο αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί επί των ημερών της. Ωστόσο απέφυγε να το καταστρέψει και το φύλαξε σε περίπτωση που χρειαστεί σε μελλοντικούς πολέμους. Το Πτολεμαϊκό Βασίλειο έκτοτε έκανε το παν για να συγκαλύψει την ύπαρξη του όπλου αυτού, υπό τον φόβο μην τυχόν και πέσει σε λάθος χέρια. Πολλοί ωστόσο θεωρούν πρακτικά αδύνατη την συγκάλυψη ενός έργου, στο οποίο εργάστηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι". [τέλος παπυρικού κειμένου]




Σημείωση συγγραφέα: Ο Οφθαλμός του Ρα αναφέρεται σε διάφορες περιστάσεις στο βιβλίο, αλλά ποτέ δεν εμφανίζεται σε χρήση στις σελίδες του. Οι συνωμότες που προσπαθούν να καταστρέψουν την βασίλισσα Κλεοπάτρα γνωρίζουν την ύπαρξη του "Οφθαλμού του Ρα", αλλά όχι την τοποθεσία όπου φυλάσσεται, την οποία, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να αποσπάσουν από τον Μάρκο Αντώνιο, τον οποίο και έχουν αιχμαλωτίσει στην αρχή του βιβλίου. Ωστόσο, ο κάθε ένας εξ αυτών θέλει το υπέρτατο όπλο της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου για τον εαυτό του, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα, μετά την πτώση της Αιγύπτου. Ο βιβλιοθηκάριο Στράβων ακόμα αναφέρει την ύπαρξη του όπλου, για την οποία ενημερώνει τον πρίγκιπα Αλέξανδρο, αλλά αυτός γρήγορα αποκλείει την χρήση του όπλου, διότι θεωρεί ότι το κλειδί του έχει χαθεί διά παντός. Ωστόσο λανθάνει και αυτό οι συνωμότες το ξέρουν καλά... Το κλειδί υπάρχει ακόμα και σύντομα θα ξεκλειδώσει το πανίσχυρο όπλο.

Αλλά αυτό είναι μία άλλη, μεγάλη ιστορία, που κάποια στιγμή θα δημοσιευτεί στο "Αλέξανδρος και Σελήνη: Πράξη Β΄ : Ο Οφθαλμός του Ρα", στο οποίο η ιστορία του πρώτου βιβλίου θα συνεχιτεί.






Κεφάλαιο V: Ο Αποχαιρετισμός

  Το απόσπασμα περιγράφει μία από τις πιο κομβικές σκηνές της αρχής του βιβλίου. Η πριγκίπισσα Σελήνη, αρνούμενη να αποδεχτεί την απόφαση τη...