Η εναλλακτική ιστορία του βιβλίου

 Η ιστορία που περιγράφεται στο βιβλίο τοποθετείται σε μία παράλληλη πραγματικότητα, αλλά αρκετά μετά το σημείο τομής της με την ιστορική πραγματικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κόσμος που περιγράφεται στο βιβλίο απέχει αρκετά από την πραγματική εκδοχή του κόσμου, κατά την ίδια ιστορική περίοδο, διότι αυτός εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο επί 2 σχεδόν αιώνες: το σημείο τομής με την ιστορική πραγματικότητα εντοπίζεται στο έτος 212 π.Χ., ενώ η διήγηση του βιβλίου τοποθετείται στο έτος 20 π.Χ., αρκετά δηλαδή μετά το αρχικό σημείο τομής. Και όσο περισσότερος χρόνος περνά από το προαναφερθέν χρονικό σημείο, τόσο πιο πολύ θα αποκλίνει ο φανταστικός κόσμος από τις εξελίξεις του πραγματικού.



Αλλά τι διαμεσολάβησε μεταξύ της ιστορικής πραγματικότητας του 212 π.Χ. και της έναρξης της φανταστικής ιστορίας του βιβλίου το 20 π.Χ.; Παρακάτω, παρατίθεται ο πλήρης χρονολογικός πίνακας των γεγονότων που μας οδήγησαν στην αρχή του βιβλίου. Εννοείται ότι τα παρακάτω καμία σχέση δεν έχουν με την ιστορική πραγματικότητα.

212 π.Χ.: Οι Ρωμαίοι κατακτούν τις Συρακούσες. Ο μεγάλος αρχαίος μαθηματικός και μηχανικός Αρχιμήδης όμως καταφέρνει να διαφύγει ασφαλής και να καταφύγει στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο (Σημείο τομής με την ιστορική πραγματικότητα).

211 π.Χ.: Ο Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ αναθέτει στον Αρχιμήδη την εγκατάσταση των περίφημων αρχιμήδειων ακτίνων του στον Φάρο της Αλεξανδρείας.

210 π.Χ.: Ο Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ, εντυπωσιασμένος από την νέα αποτρεπτική ισχύ του Φάρου, αλλά και από τις καινοτόμες προτάσεις του Αρχιμήδους, αναγκάζει τον Ερατοσθένη να παραιτηθεί από την διεύθυνση της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας και ορίζει στην θέση του βιβλιοθηκάριο τον Αρχιμήδη, ο οποίος αμέσως θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο των μεταρρυθμίσεών του.

205 π.Χ.: Ναυπηγείται η δεύτερη Συρακουσία, ένα πλωτό οχυρό, εξοπλισμένο μεταξύ των άλλων και με αρχιμήδειες ακτίνες.

204 π.Χ.: Πεθαίνει ο Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ και στην θέση του στον πτολεμαϊκό θρόνο ανεβαίνει ο  Πτολεμαίος Ε΄ ο Επιφανής, η νεαρή ηλικία του οποίου επέβαλλε την άσκηση της αντιβασιλείας από την μητέρα του, Αρσινόη, η οποία δέχτηκε ως σύμβουλό της τον μεγάλης ηλικίας, αλλά με διαύγεια πνεύματος Αρχιμήδη.

201 π.Χ.: Ο Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας κατακτά την Σάμο που ήταν υπό την προστασία του Πτολεμαϊκού Βασιλείου. Η αντιβασίλισσα Αρσινόη αρχίζει να προετοιμάζει μία αντεπίθεση, αξιοποιώντας τα νέα πολεμικά μέσα του βασιλείου της.

200 π.Χ.: Με την στήριξη της Ρώμης, ξεκινά μεγάλη εξέγερση των περισσότερων ελληνικών πόλεων κατά του Φιλίππου Ε΄ της Μακεδονίας.

198 π.Χ.: Ρωμαϊκό εκστρατευτικό σώμα καταφτάνει στην Θεσσαλία. Ο Αρχιμήδης, οργισμένος ακόμα για την καταστροφή της πόλης του από τους Ρωμαίους, πείθει την αντιβασίλισσα Αρσινόη ότι μία επικράτηση των Ρωμαίων στην Ελλάδα θα ήταν αντίθετη προς τα πτολεμαϊκά συμφέροντα και για την ανάγκη μίας άμεσης εμπλοκής της Αιγύπτου ενάντια και στις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις.

197 π.Χ.: Η αντιβασίλισσα Αρσινόη στέλνει διπλωμάτες στις ελληνικές πόλεις, για να τις προσεταιριστεί, ωστόσο αυτοί έχουν περιορισμένη μόνο επιτυχία. Από το στρατόπεδο των συμμάχων των Μακεδόνων, καταφέρνουν να πάρουν το Κοινό των Βοιωτών, ενώ από το στρατόπεδο των Ρωμαίων την Αθήνα και την Σπάρτη. Η Συρακουσία και τα πτολεμαϊκά στρατεύματα φτάνουν στο Αιγαίο. Η προέλαση των Ρωμαίων στην Μακεδονία αναβάλλεται. Στο τέλος του έτους η Πέργαμος αλλάζει και αυτή στρατόπεδο και εντάσσεται στο στρατόπεδο των Πτολεμαίων.

196 π.Χ.: Μετά από μία σειρά από ταπεινωτικές ήττες σε ξηρά και θάλασσα, οι Ρωμαίοι βγαίνουν από τον πόλεμο, ενώ τα συμμαχικά με τους Πτολεμαίους ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την μία μετά την άλλη τις περιοχές της Ελλάδας που τους έμειναν πιστές μέχρι τέλους. Η σπαρτιατική πολεμική μηχανή παίζει καταλυτικό ρόλο στην γρήγορη ολοκλήρωση των εχθροπραξιών στην νότια Ελλάδα.

195 π.Χ.: Ο Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας αναγκάζεται να δηλώσει υποτέλεια στον νεαρό βασιλιά Πτολεμαίο Ε΄ τον Επιφανή, προκειμένου να εξακολουθήσει να βασιλεύει στην Μακεδονία, αποποιούμενος κάθε αξίωση νοτίως του Ολύμπου. Με διάταγμα της Αρσινόης, διαλύονται η Αχαϊκή και η Αιτωλική Συμπολιτεία και η νότια Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις ζώνες ελέγχου που τίθενται υπό την εποπτεία των Αθηνών, των Θηβών και της Σπάρτης που όλες τους ορκίζονται πίστη στην Πτολεμαϊκή Αίγυπτο.

194 π.Χ.: Οι Πτολεμαίοι στρέφουν την προσοχή τους στην κοίλη Συρία, όπου ακόμα μαίνεται ο Ε΄ Συριακός Πόλεμος. Οι Σελευκίδες, επωφελούμενοι από την εμπλοκή των Πτολεμαίων στο Αιγαίο άρχισαν τα προηγούμενα χρόνια να κατακτούν την περιοχή, αλλά οι νέες πτολεμαϊκές οχυρώσεις έκαναν το έργο τους αυτό πολύνεκρο. Αρχίζει η πτολεμαϊκή αντεπίθεση.

193 π.Χ.: Σε ηλικία 94 ετών, ο Αρχιμήδης πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια. Για να τον τιμήσουν για την προσφορά του, οι Πτολεμαίοι ανεγείρουν άγαλμά του εντός της Μεγάλης Βιβλιοθήκης, την οποία και μεταρρύθμισε.

192 π.Χ.: Άλωση της Αντιόχειας και ήττα των Σελευκιδών. Υπογράφεται εκατονταετής συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Πτολεμαίων και των Σελευκιδών. Οι Σελευκίδες περιορίζονται ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, διατηρούν όμως την ανεξαρτησία τους από τους Πτολεμαίους. Η πρωτεύουσά τους μεταφέρεται από την Αντιόχεια της Συρίας στην Σελεύκια της Μεσοποταμίας.

163 π.Χ.: Ο Μιθριδάτης Α΄ της Παρθίας ξεκινά την υλοποίηση του σχεδίου του για μία επαναφορά της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η αποδυναμωμένη ελληνιστική Ανατολή μοιάζει εύκολο πεδίο εξάπλωσης.

142 π.Χ.: Ευρισκόμενος ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική κατάλυση του βασιλείου του, ο Δημήτριος Β΄ Νικάτωρ των Σελευκιδών αποφασίζει να ζητήσει την βοήθεια του Πτολεμαίου Η΄ Φύσκονος. Ο Πτολεμαίος δέχεται να τον βοηθήσει υπό τον όρο της υποτέλειας στο πτολεμαϊκό στέμμα και οχυρώνει την δυτική όχθη του Τίγρη ποταμού.

141 π.Χ.: Αποτυχημένη απόπειρα των Παρθών να εισβάλλουν στην Μεσοποταμία. Δεν θα ακολουθούσε συνθήκη ειρήνης, αλλά θα σταματούσαν οι εχθροπραξίες στην περιοχή.

132 π.Χ.: Ο Μιθριδάτης Α΄ της Παρθίας πεθαίνει έχοντας κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνιστικής Ανατολής, εκτός από την Σελευκιδική Μεσοποταμία στην Δύση και το αποκομμένο Ινδοελληνικό βασίλειο στην Ανατολή.

109 π.Χ.: Ο Ήρων παρουσιάζει στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας την αιολόσφαιρά του. Αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι ο ατμός που δημιουργείται όταν θερμαίνεται το νερό έχει δύναμη και ότι η δύναμη αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για το καλό της ανθρωπότητας. Ακολουθεί μία τεράστια τεχνολογική επανάσταση.

103 π.Χ.: Το πρώτο ατμόπλοιο της Ανθρωπότητας κατασκευάζεται στην Αλεξάνδρεια, χρησιμοποιώντας για κινητήρα του μία τεράστια αιολόσφαιρα.

102 π.Χ.: Με διάταγμα του Πτολεμαίου ΙΑ΄ Αλεξάνδρου απαγορεύεται η εξαγωγή της τεχνολογίας του ατμού προς ξένα ή υποτελή στο στέμμα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου κράτη, κάτι που εξοργίζει πρωτίστως του Σελευκίδες.

98 π.Χ.: Ανακαλύπτεται το κανόνι ατμού, το οποίο χρησιμοποιείται στις πτολεμαϊκές οχυρώσεις, αλλά και στα πτολεμαϊκά οχυρά της σελευκιδικής Μεσοποταμίας, υπό τον φόβο μίας πιθανής παρθικής επίθεσης.

84 π.Χ.: Η πρώτη πτήση με αεροστατικό ασκό πραγματοποιείται πειραματικά από την Αλεξάνδρεια προς την Μέμφιδα με απόλυτη επιτυχία.

80 π.Χ.: Ο Πτολεμαίο ΙΑ΄ Αλέξανδρος πεθαίνει και στον θρόνο ανέρχεται ο Πτολεμαίος ΙΒ΄ Αυλητής, ο οποίος όμως δεν ήταν γιος της επίσημης συζύγου του. Η επιλογή του για την θέση του Πτολεμαίου μονάρχη δεν γίνεται ευρέως αποδεκτή.

79 π.Χ.: Ο Φίλιππος Α΄ ο Φιλάδελφος των Σελευκιδών, ως γιος της Κλεοπάτρας Τρύφαινας των Πτολεμαίων, διεκδικεί και τον πτολεμαϊκό θρόνο για τον εαυτό του. Οικειοποιείται τα κανόνια ατμού στα πτολεμαϊκά οχυρά στον Τίγρη ποταμό που του παραδίδονται αμαχητί και ξεκινά την πορεία του προς την Αλεξάνδρεια.

78 π.Χ.: Μάχη των Ιεροσολύμων. Ο Πτολεμαίος ΙΒ΄ ο Αυλητής και ο Φίλιππος Α΄ Φιλάδελφος συγκρούονται έξω από τα Ιεροσόλυμα σε μία αμφίρροπη μάχη, καθώς πολλές πτολεμαϊκές δυνάμεις έχουν πάρει το μέρος του Φιλίππου Φιλαδέλφου. Με παρέμβαση του τοπικού στρατεύματος του Αλεξάνδρου Ιανναίου, του βασιλιά του Ισραήλ που ήταν ανέκαθεν ενάντιο στους Σελευκίδες, ο Πτολεμαίος ΙΒ΄ ο Αυλητής νικά και ο Φίλιππος Α΄ Φιλάδελφος υποχωρεί.

75 π.Χ.: Μετά από πολλές και πολύνεκρες μάχες ο εμφύλιος τελειώνει με την κατάλυση του Σελευκιδικού βασιλείου, την υπαγωγή της Μεσοποταμίας άμεσα στο Πτολμεμαϊκό βασίλειο, την νέα απόκρουση των Παρθών που προσπάθησαν να εισβάλλουν στην Μεσοποταμία και με την θανάτωση του Φιλίππου Α΄ Φιλαδέλφου.

74 π.Χ.: Θριαμβευτική επιστροφή του Πτολεμαίου ΙΒ΄ του Αυλητή στην Αλεξάνδρεια και ανακήρυξή του ως βασιλιά του γνωστού κόσμου.

69 π.Χ.: Γέννηση της Κλεοπάτρας Ζ΄ των Πτολεμαίων.

62 π.Χ.: Οι απογραφείς της Μεγάλης Βιβλιοθήκης υπολόγισαν τον πληθυσμό της Αλεξάνδρειας στο 1.000.000 κατοίκους, κάτι που κάνει την Αλεξάνδρεια την πρώτη ανθρώπινη πόλη που έφτασε σε αυτό το μέγεθος.

59 π.Χ.: Αψιμαχίες μεταξύ Βοιωτών και Αθηναίων στην περιοχή του Ωρωπού. Ο Πτολεμαίος ΙΒ΄ ο Αυλητής μεταβαίνει ο ίδιος εκεί, για να αποφευχθεί μία κλιμάκωση των συγκρούσεων σε πανελλήνιο πόλεμο.

58 π.Χ.: Η Κλεοπάτρα Τρύφαινα Ε΄ και η Βερενίκη Δ΄ καταφέρνουν εν τη απουσία του συζύγου της πρώτης και πατέρα της δεύτερης, να υποκινήσουν εξέγερση στην Αλεξάνδρεια, για να σφετεριστούν την εξουσία. Στην Δύση, ο Ιούλιος Καίσαρ ξεκινά την κατάκτηση της Γαλατίας. Στην Ελλάδα, υπογράφεται συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Αθηναίων και των Βοιωτών, αλλά με εξαίρεση την Αθήνα, οι ελληνικές πόλεις δεν θέλουν να πάρουν θέση στον νέο πτολεμαϊκό εμφύλιο. Η Αθηναίοι ωστόσο, επιλέγουν να στηρίξουν τον Πτολεμαίο ΙΒ΄ τον Αυλητή, δίνοντάς του τον τεράστιο στόλο τους.

57 π.Χ.: Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης ταξιδεύει στην Ελλάδα και τίθεται στις υπηρεσίες του Πτολεμαίου ΙΒ΄ του Αυλητή. Μαζί του φέρνει μία νέα μέθοδο επικοινωνίας, γνωστή στην Ιταλία: το ταχυδρομικό περιστέρι. Με εντολή του Πτολεμαίου, ταξιδεύει στην Ανατολή, εφοδιάζοντας κρυφά τις τελευταίες πιστές του δυνάμεις με τα μέσα για να βρίσκονται σε άμεση σχεδόν επικοινωνία και να συντονίζουν καλύτερα τις κινήσεις τους. Στην Ρώμη, ο Πομπήιος πληροφορείται για την αναταραχή στην Ανατολή, αλλά και για τις επιτυχίες του πολιτικού του αντιπάλου, Ιουλίου Καίσαρα, στην Γαλατία που τον έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στον ρωμαϊκό λαό. Για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και πιστεύοντας ότι οι Πτολεμαίοι είναι ευάλωτοι, παίρνει την έγκριση της ρωμαϊκής Συγκλήτου για μία εκστρατεία στην Ανατολή. Στην Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα Τρύφαινα Ε΄ εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το προσκήνιο.

56 π.Χ.: Παρά την υπεροπλία της, η Βερενίκη χάνει τον πόλεμο, χάριν του εξαιρετικού συντονισμού των δυνάμεων του πατέρα της. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Ο Πτολεμαίος ΙΒ΄ για να ευχαριστήσει την πόλη των Αθηνών, της δίνει το δικαίωμα να αναβαθμίσει τα 12 ιερά της πλοία σε ατμόπλοια. Η ρωμαϊκή αρμάδα του Πομπήιου ξεκινά την επίθεσή της και κατακτά πρώτα την Κρήτη και μετά την Κύπρο, όπου και ξεχειμωνιάζει. Ξεκινά ο Μεγάλος Πόλεμος.

55 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρ κατακτά τα νότια παράλια της Βρετανίας. Ο Πομπήιος επιτίθεται με όλες του τις δυνάμεις στην Αλεξάνδρεια, υποτιμώντας την ισχύ των αρχιμήδειων ακτίνων του Μεγάλου Φάρου. Το υπερόπλο του Αρχιμήδη καταστρέφει το σύνολο σχεδόν του ρωμαϊκού στόλου και ο ίδιος ο Πομπήιος βρίσκει τον θάνατο. Η Αλεξάνδρεια σώζεται.

54 π.Χ.: Οι δυνάμεις του Πτολεμαίου ΙΒ΄ του Αυλητή απελευθερώνουν την Κύπρο και την Κρήτη, ενώ οι ρωμαϊκές δυνάμεις κατοχής υποχωρούν στην Ιταλία. Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος ανακαλεί άμεσα τον Ιούλιο Καίσαρα στην Ρώμη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νέα απειλή από την Ανατολή. Η κατάκτηση των τελευταίων περιοχών της Γαλατίας αναβάλλεται.

53 π.Χ.: Η διεύθυνση της Μεγάλης Βιβλιοθήκης περνάει στον Διόδωρο τον Σικελιώτη, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ενώ πρώτη του αποστολή είναι η ναυπήγηση ενός νέου αεροστατικού στόλου και μίας νέας αιωρούμενης Συρακουσίας. Στα τέλη του καλοκαιριού, οι πτολεμαϊκές δυνάμεις απελευθερώνουν τις Συρακούσες της Σικελίας, όπου ανεγείρουν άγαλμα προς τιμήν του Αρχιμήδη.

52 π.Χ.: Παρά την σθεναρή τους αντίσταση, οι Ρωμαίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Σικελία. Ακολουθεί εξέγερση των ελληνικών πόλεων της Μεγάλης Ελλάδος που επισπεύδει το πέρασμα των Πτολεμαίων από την Σικελία στην νότια Ιταλία. Στην Γαλατία, ο Βεκιγγετόριξ, καταλαβαίνοντας ότι οι Ρωμαίοι δεν επρόκειτο να γυρίσουν σύντομα, αρχίζει να απελευθερώνει τις γαλατικές περιοχές που είχε κατακτήσει ο Ιούλιος Καίσαρ.

51 π.Χ.: Η ρωμαϊκή παρουσία στον ιταλικό νότο καταρρέει με την πτώση της Νάπολης στα χέρια των Πτολεμαίων. Ο Λέπιδος προτείνει σχέδιο εγκατάλειψης της Ρώμης, το οποίο για την ώρα απορρίπτεται, λόγω της αντίθετης γνώμης του Ιουλίου Καίσαρα και του Βρούτου.

50 π.Χ.: Ο πτολεμαϊκός στόλος καταλαμβάνει τις Στήλες του Ηρακλέους, την μοναδική είσοδο στην Μεσόγειο Θάλασσα. Η Ρώμη ανακαλεί τις δυνάμεις της από την βόρεια Αφρική και την Ισπανία, όπου η ρωμαϊκή κυριαρχία αρχίζει να παραπαίει. Με την υποστήριξη του Κικέρωνα, ο Λέπιδος καταφέρνει να ηγηθεί μίας μεγάλης αποικιστικής ομάδας που φεύγει διά ξηράς και μέσω των τελευταίων ρωμαϊκών κτήσεων στην Γαλατία, με τελικό προορισμό την Μεγάλη Βρετανία. Ο νεαρός ακόμα ποιητής Βιργίλιος, καθώς και η Οκταβία η Νεοτέρα ακολουθούν την ομάδα του Λέπιδου. Τα πρώτα πολεμικά πτολεμαϊκά αερόπλοια καταφτάνουν στην Ιταλία.

49 π.Χ.: Ο Ιοβάς Α΄ της Νουμιδίας αλλάζει στρατόπεδο και δηλώνει υποταγή στον Πτολεμαίο ΙΒ΄ τον Αυλητή, με τον όρο να διατηρήσει τον τίτλο και την επικράτειά του. Το αίτημά του γίνεται δεκτό και αμέσως διώκει τα τελευταία ρωμαϊκά στρατεύματα από την Αφρική. Στην κεντρική Ιταλία ξεκινά μεγάλος ξεσηκωμός των Ετρούσκων που βρίσκουν την ευκαιρία να αποτινάξουν την ρωμαϊκή επικυριαρχία. Ο Ιούλιος Καίσαρ και ο Μάρκος Αντώνιος αποστέλλονται για να καταπολεμήσουν την εξέγερση. Όσο λείπουν, οι Πτολεμαίοι επιχειρούν μία πρώτη επίθεση κατά της Ρώμης. Ο Βρούτος ηγείται των υπερασπιστών της πόλης και πεθαίνει στην μάχη, η πόλη όμως κρατάει και τίθεται σε πολιορκία.

48 π.Χ. Στις αρχές της άνοιξης, ο Ιούλιος Καίσαρας αποπειράται να σπάσει απ’ έξω την πολιορκία της Ρώμης, χωρίς επιτυχία, λόγω της εναέριας κάλυψης των πτολεμαίκών δυνάμεων. Στις αρχές του καλοκαιριού, ο Λέπιδος και η αποικιακή του αποστολή εγκαταλείπουν την Γαλατία, λίγο προτού ο Βερκιγγετόριξ ανακτήσει και το τελευταίο της κομμάτι που κατακτήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα. Φτάνοντας στην νότια Μεγάλη Βρετανία, ο Λέπιδος ιδρύει εκεί την Νέα Ρωμαϊκή Πολιτεία (NCR). Ο Βερκιγγετόριξ ανακηρύσσεται ρίγας όλων των Γαλατών (χρησιμοποιώντας τον ρωμαϊκό όρο rex). Οι τελευταίες ρωμαϊκές δυνάμεις στην Ισπανία παραδίδονται και οι Πτολεμαίοι ενσωματώνουν στην επικράτειά τους τα μεσογειακά της παράλια, απελευθερώνοντας την υπόλοιπη χερσόνησο.

47 π.Χ.: Οι κάτοικοι της Ρώμης, υπό την πίεση της πείνας, επιχειρούν ηρωική έξοδο. Ελάχιστοι καταφέρουν να ξεφύγουν και να ενωθούν με τις δυνάμεις του Ιουλίου Καίσαρα και του Μάρκου Αντωνίου. Μεταξύ αυτών είναι και ο νεαρός Οκταβιανός που ήδη έχει δείξει το στρατηγικό του δαιμόνιο. Η Ρώμη καταστρέφεται.

46 π.Χ.: Η Νέα Ρωμαϊκή Πολιτεία πετυχαίνει την ειρήνη με τους Βρετόνους γείτονές της. Γίνεται η Μάχη της Φλωρεντίας, κατά την οποία οι Ρωμαίοι αναγκάζονται να υποχωρήσουν, αλλά ο Ιούλιος Καίσαρας καταφέρνει να μονομαχήσει και να σκοτώσει τον βασιλιά Πτολεμαίο ΙΒ΄ τον Αυλητή. Στην Αλεξάνδρεια, η Κλεοπάτρα Ζ΄ των Πτολεμαίων ανεβαίνει στον θρόνο και ορκίζεται εκδίκηση κατά του φονιά του πατέρα της.

45 π.Χ.: Δυναστικές αναταραχές στην Αίγυπτο. Η Κλεοπάτρα γρήγορα νικά και θανατώνει τους υπόλοιπους διεκδικητές. Είναι πλέον η μόνη εν ζωή κόρη του Πτολεμαίου ΙΒ΄ του Αυλητή. Ωστόσο, οι αναταραχές αυτές προκαλούν στασιμότητα στο ιταλικό μέτωπο. Χάριν της διαμεσολάβησης εμπόρων από την Μασσαλία, φτάνει στην Αλεξάνδρεια μία αντιπροσωπεία του Βερκιγγετόριγος, αποζητώντας την συμμαχία της βασίλισσας Κλεοπάτρας και την εγγύησή της για την ανεξαρτησία της Γαλατίας. Η βασίλισσα Κλεοπάτρα δέχεται. Ολοκλήρωση της ναυπήγησης της τρίτης Συρακουσίας, η οποία διαθέτει αεροστατικό ασκό και έναρξη της κατασκευής ενός νέου όπλου, ισχυρότερου από οτιδήποτε άλλο διέθετε ως εκείνη την στιγμή η Ανθρωπότητα, του Οφθαλμού του Ρα.

44 π.Χ.: Η βασίλισσα Κλεοπάτρα μεταβαίνει με νέο εκστρατευτικό σώμα στην Ιταλία, για να αντιμετωπίσει την τελευταία αντίσταση των Ρωμαίων. Ο Βεκιγγετόριξ συνάσσει στρατό από όλες της γαλατικές φυλές και εισβάλλει στην εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία, στην βόρεια Ιταλία. Οι Ετρούσκοι δέχονται να πολεμήσουν στον πλευρό της βασίλισσας Κλεοπάτρας, η οποία τους χαρίζει την περιοχή της κατεστραμμένης Ρώμης. Το καλοκαίρι οι Πάρθοι πετυχαίνουν να αιφνιδιάσουν τους Πτολεμαίους, εισβάλλοντας στην Μεσοποταμία, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των πτολεμαϊκών στρατευμάτων. Το φθινόπωρο λαμβάνει χώρα η τελευταία μεγάλη μάχη της ιταλικής εκστρατείας στα Μεδιόλανα. Οι Ρωμαίοι ηττώνται κατά κράτος, ενώ συλλαμβάνονται ο Ιούλιος Καίσαρ, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός.

43 π.Χ.: Και η τελευταία ρωμαϊκή αντίσταση στην Ιταλία καταβάλλεται. Η Ιταλία χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Η λεγόμενη Μεγάλη Ελλάδα, στον νότο ενσωματώνεται πλήρως στο πτολεμαϊκό κράτος. Η Ετρουρία, στην κεντρική Ιταλία γίνεται ημιανεξάρτητο, υποτελές στο στέμμα της βασίλισσας Κλεοπάτρας κράτος, ενώ η εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία, στον ιταλικό Βορά παραδίδεται στον Βερκιγγετόριγα για την συνεισφορά του στον πόλεμο. Υπογράφεται και επισήμως συμμαχία μεταξύ του Βερκιγγετόριγα και της βασίλισσας Κλεοπάτρας, η οποία δεσμεύεται να τον βοηθήσει στην αναμόρφωση του νέου κράτους του. Η συμμαχία επισφραγίζεται με τους γάμους του Βερκιγγετόριγα με μία Ελληνίδα πριγκίπισσα της Ανατολής. Η βασίλισσα Κλεοπάτρα ετοιμάζεται να παρέμβει στην Ανατολή, κατά των Παρθών που προελαύνουν πλέον στην βόρεια Συρία, στην πιο επικίνδυνη εκστρατεία τους κατά της πτολεμαϊκής Αιγύπτου μέχρι τότε. Επιστρέφοντας στην Γαλατία, ο Βερκιγγετόριξ αρχίζει να την αναμορφώνει σε Κοινό των Γαλατών.

42 π.Χ.: Οι δυνάμεις της βασίλισσας Κλεοπάτρας κατανικούν τους Πάρθους σε Παλαιστίνη και Συρία. Οι Πάρθοι οπισθοχωρούν προς την Βαβυλωνία, την οποία επιθυμούν να κρατήσουν με κάθε κόστος. Ο πόλεμος στην Ανατολή συνεχίζεται, ενώ η Κλεοπάτρα και οι αιχμάλωτοί της φτάνουν την Αλεξάνδρεια. Ο Μάρκος Αντώνιος προσπαθεί κρυφά να αποπλανήσει την βασίλισσα Κλεοπάτρα για να την αποτρέψει από το να κυνηγήσει τους Ρωμαίους στην νέα τους Πολιτεία. Ωστόσο σύντομα την ερωτεύεται και ο ίδιος. Ο Αιγύπτιος στρατηγός Αχιλλάς προσεγγίζει τον Καίσαρα στην φυλακή και συνωμοτεί μαζί του και με τον νεαρό Οκταβιανό, για μία επιχείρηση δολοφονίας της Κλεοπάτρας. Εκείνοι δέχονται να συμμετάσχουν στο σχέδιό του και εκείνος τους οπλίζει και τους απελευθερώνει μέσα στο ανάκτορο της βασίλισσας. Ο Ιούλιος Καίσαρας προσπαθεί να δολοφονήσει την βασίλισσα Κλεοπάτρα, αλλά ο Μάρκος Αντώνιος την σώζει. Στο χάος που ακολουθεί, ο Ιούλιος Καίσαρ πέφτει νεκρός, ενώ ο Οκταβιανός συλλαμβάνεται εκ νέου. Ο Μάρκος Αντώνιος, έχοντας αποδείξει την πίστη του προς την βασίλισσα, απελευθερώνεται. Στην Γαλατία, γεννιέται ο Φίλιππος ο Γαλάτης.

41 π.Χ.: Στην αρχή του έτους γεννιέται ο πρώτος γιος της βασίλισσας Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντωνίου, ο οποίος ονομάζεται Πτολεμαίος. Το καλοκαίρι γίνονται γαλατικές επιδρομές κατά της Νέας Ρωμαϊκής Πολιτείας, οι οποίες σκορπάνε τον φόβο στους αποίκους. Ο Λέπιδος αποφασίζει να στείλει αντιπροσωπεία στην Αλεξάνδρεια για να εκλιπαρήσει την βασίλισσα Κλεοπάτρα να σταματήσει τον Βερκιγγετόριγα από την εκδικητική του δράση. Επικεφαλής της αποστολής τίθεται ο Κικέρων, ο οποίος μεταξύ των μελών της ομάδας του συγκαταλέγει τον Βιργίλιο. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και ο Μάρκος Αντώνιος επιβλέπουν την ολοκλήρωση της κατασκευής του Οφθαλμού του Ρα, ο οποίος προορίζεται για μελλοντικούς πολέμους. Οι τελευταίες παρθικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την Βαβυλωνία.

40 π.Χ.: Με απόφαση της βασίλισσας Κλεοπάτρας, ο Ωρωπός αυτονομείται από το Κοινό των Βοιωτών, με προοπτική ένταξής του στην Αττική, για να τιμωρηθεί το Κοινό για την αδράνειά του στον τελευταίο πόλεμο, κάτι που αποτελεί διπλωματική νίκη των Αθηναίων. Ο Κικέρων φτάνει στην Αλεξάνδρεια και γίνεται δεκτός από την βασίλισσα Κλεοπάτρα. Μεταξύ του Πτολεμαϊκού Βασιλείου και της Νέας Ρωμαϊκής Πολιτείας υπογράφεται εικοσαετής ειρήνη. Ο Βιργίλιος βοηθά τον Οκταβιανό να αποδράσει από την φυλακή του και τον κρύβει στο πλοίο της διπλωματικής αποστολής. Ο Μάρκος Αντώνιος ανακαλύπτει το ποιος ευθύνεται για την απόδραση του Οκταβιανού, αλλά δεν τους κυνηγά για να μην επιδεινώσει την θέση των τελευταίων συμπολιτών του, τους οποίος δεν θεωρεί απειλή.  Παράλληλα κατασκευάζονται τα δύο τμήματα του κλειδιού του Οφθαλμού του Ρα, τα οποία παραδίδονται στην έγκυο βασίλισσα Κλεοπάτρα, έχοντας την μορφή φυλαχτών. Λίγους μήνες αργότερα, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης χάνει την ζωή του και την θέση του στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη καταλαμβάνει ο Στράβων. Λίγες ημέρες πριν το τέλος του έτους, η Κλεοπάτρα γεννά τα δίδυμα παιδιά του Μάρκου Αντωνίου: τον Αλέξανδρο Ήλιο και την Κλεοπάτρα Σελήνη.

 39 π.Χ.: Ο Οκταβιανός φτάνει στην Νέα Ρωμαϊκή Πολιτεία. Παρά την προσπάθεια του Λεπίδου να τον εξορίσει, υπό τον φόβο πτολεμαϊκών αντιποίνων, με την βοήθεια της αδελφής του, Οκταβίας, του Βιργιλίου, αλλά και της πρόσφατης θεοποίησης του θετού του πατέρα, Ιουλίου Καίσαρα, κερδίζει τις καρδιές των ξεριζωμένων Ρωμαίων. Το καλοκαίρι πεθαίνει από ατύχημα ο μικρός Πτολεμαίος, γιος της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντωνίου. Ο θάνατος του παιδιού από αμέλεια του πατέρα του θα σημάνει το τέλος της προσωπικής σχέσης του με την βασίλισσα, παραμένει όμως στρατηγός στην υπηρεσία της, καίτοι του απαγορεύεται πλέον να βλέπει τα παιδιά του.

38 π.Χ.: Η πατρότητα των διδύμων της Κλεοπάτρας από τον ηλιακό θεό Ρα ανάγεται σε θρησκευτικό δόγμα με εντολή της βασίλισσας Κλεοπάτρας. Όποιος το αμφισβητεί τιμωρείται με θάνατο και όλα τα αρχεία που αντιτίθεντο σε αυτό καταστρέφονται. Ο Οκταβιανός γίνεται Ύπατος της Νέας Ρωμαϊκής Πολιτείας

37 π.Χ.: Η Οκταβία η Νεότερη, εκπροσωπώντας τον αδελφό της, ταξιδεύει κρυφά στην Περσία, για να συγχαρεί τον βασιλιά Φραάτη Δ΄ για την άνοδό του στον θρόνο, αρχίζοντας έτσι μία σειρά διπλωματικών επαφών με έναν πιθανό σύμμαχο στον αγώνα τους κατά των Πτολεμαίων.

34 π.Χ.: Η βασίλισσα Κλεοπάτρα αναθέτει στον Στράβωνα την εκπαίδευση των διδύμων παιδιών της, μία ευθύνη που ο βιβλιοθηκάριος της Μεγάλης Βιβλιοθήκης δέχεται με μεγάλη χαρά.

31 π.Χ.: Ο ρήτορας Νικόδημος από την Αθήνα, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, αρχίζει να διακρίνεται στην αθηναϊκή πολιτική, εντασσόμενος στον αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της αθηναϊκής Δημοκρατίας.

30 π.Χ.: Νέες γαλατικές επιδρομές κατά της Νέας Ρωμαϊκής Πολιτείας. Ο Οκταβιανός ανακηρύσσεται δικτάτωρ για το έτος αυτό, αναλαμβάνοντας την απόλυτη εξουσία για 12 μήνες, μέχρι να κατανικήσει τους εισβολείς.

29 π.Χ.: Ο Οκταβιανός παραμένει δικτάτωρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το πρόβλημα των γαλατικών επιδρομών συνεχίζεται. Ο Οκταβιανός καταφέρνει να έρθει σε επικοινωνία με γερμανικά φύλα πέρα από τον Ρήνο ποταμό και να προκαλέσει επίθεσή τους στην Γαλατία. Ο Νικόδημος γίνεται ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς άνδρες των Αθηνών.

28 π.Χ.: Η Νέα Ρωμαϊκή Πολιτεία παραμένει ασφαλής από νεότερες επιδρομές, λόγω του πολέμου στην Γαλατία. Ωστόσο ο Οκταβιανός αρνείται να παραδώσει την δικτατορική εξουσία και επιμένει να την διατηρήσει και για τρίτο έτος. Στο Λαύριο αρχίζει να κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς το μυστικό ναυπηγείο του Νικοδήμου.

27 π.Χ.: Υπογράφεται μυστική συνθήκη συνεργασίας μεταξύ των Παρθών και της Νέας Ρωμαϊκής Πολιτείας, κάτι που λογαριάζεται ως τεράστια διπλωματική νίκη του Οκταβιανού. Ο λαός τον ανακηρύσσει ισόβιο πλέον δικτάτορα. Ο Βερκιγγετόριξ αποφασίζει να στείλει τον γιο του, Φίλιππο στην Αλεξάνδρεια για να σπουδάσει και να φέρει στην Γαλατία νέες γνώσεις κρατικής οργάνωσης και διοίκησης. Φτάνοντας στην Αλεξάνδρεια, ο Φίλιππος θα γινόταν επιστήθιος φίλος του πρίγκιπα Αλέξανδρου Ήλιου.

25 π.Χ.: Η βασίλισσα Κλεοπάτρα αναθέτει στον Μάρκο Αντώνιο την στρατιωτική εκπαίδευση του γιου τους, Αλέξανδρου Ηλίου.

24 π.Χ.: Οι Ρωμαίοι αναπτύσσουν τον μηχανισμό αεροπειρατείας που τους επιτρέπει να εισβάλλουν και να κλέβουν ιπτάμενα σκάφη της βασίλισσας Κλεοπάτρας.

23 π.Χ.: Οι περίφημοι «μάγοι» κατασκευάζουν στην Περσία το πρώτο άρμα της φωτιάς και το δωρίζουν ως δώρο γενεθλίων στον βασιλιά Φραάτη Δ΄. Εκείνος αμέσως καταλαβαίνει την σημασία του νέου αυτού όπλου και διατάσσει την κατασκευή περισσότερων αρμάτων. Ως αντάλλαγμα, ορίζει τον Ζωροαστρισμό ως την επίσημη θρησκεία της Παρθικής Αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και κάποιοι διωγμοί αλλοθρήσκων. Στην Νέα Ρωμαϊκή Πολιτεία, διατάσσεται η κατασκευή του μεγαλύτερου πολεμικού στόλου που συνάχτηκε ποτέ, ο οποίος θα περιελάμβανε και νέα είδη ισχυρότερων πλοίων από τις ρωμαϊκές γαλέρες.

22 π.Χ.: Ένας κύκλος συνωμοτών εντός του πτολεμαϊκού βασιλείου έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον βασιλιά Φραάτη της Παρθίας και με τον Οκταβιανό. Ένα κρυφό σχέδιο για την καταστροφή των Πτολεμαίων αρχίζει να εξυφαίνεται.

21 π.Χ.: Τα άρματα του πυρός του βασιλιά Φραάτη είναι έτοιμα. Στην Παρθία ξεκινά επιστράτευση με στόχο μία νέα εισβολή στην Μεσοποταμία. Στην Δύση, ο Οκταβιανός έρχεται και πάλι σε συνεννόηση με τις γερμανικές φυλές, επιστρατεύοντας τους πολεμιστές τους για να επανδρώσει τον στόλο που ετοιμάζει.

20 π.Χ. (αρχές, πριν την αρχή της ιστορίας μας): Εισβολή των Παρθών στην Μεσοποταμία. Ο Μάρκος Αντώνιος αποστέλλεται με στρατό για να υπερασπιστεί την πόλη Όρχα, ο τοπικός διοικητής της οποίας ζητά εσπευσμένα βοήθεια. Στην Δύση, ο ρωμαϊκός στόλος είναι σχεδόν έτοιμος για να αποπλεύσει. Στην Ελλάδα σημειώνεται νέα ένταση στον Ωρωπό, με τους Βοιωτούς να ανακαταλαμβάνουν την περιοχή και τους Αθηναίους να αντιδρούν. Στην Αλεξάνδρεια, οι κατάσκοποι των συνωμοτών είναι καλά εδραιωμένοι και έτοιμοι να χτυπήσουν.

 





Κριτική της συγγραφέα Σελίνας Χρυσουλάκη για το Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου

Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή συνάδελφο συγγραφέα, Σελίνα Χρυσουλάκη για την κριτική που έκανε μέσω του Goodreads στο βιβλίο μου " Αλέξ...