Αρχαίες μονάδες μέτρησης

 Το βιβλίο αυτό μπορεί να τοποθετεί την αφήγησή του σε μία παράλληλη, εναλλακτική πραγματικότητα, αλλά για λόγους ιστορικής αληθοφάνειας, χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τα μέτρα και τα σταθμά που πράγματι χρησιμοποιούνταν στην Ελληνιστική Αρχαιότητα. Στο βιβλίο συναντώνται μέτρα που σχετίζονται κυρίως με την μέτρηση της απόστασης και του χρόνου.


Αναφορικά με την μέτρηση των αποστάσεων, χρησιμοποιούνται δύο μονάδες μήκους. Η πρώτη είναι το αρχαίο στάδιο, το οποίο ισούται με 157,5 μέτρα (χρησιμοποιείται το στάδιο που ήταν γνωστό στην πτολεμαϊκή Αίγυπτο) και χρησιμοποιείται για την μέτρηση μεγάλων αποστάσεων. Η δεύτερη είναι το αρχαίο πόδι (που δεν ταυτίζεται απόλυτα με το σύγχρονο πόδι) που ισούται με 30,2 εκατοστά και χρησιμοποιείται για τις μικρές αποστάσεις. Για την διευκόλυνση του αναγνώστη, οι αντιστοιχήσεις αυτές περιλαμβάνονται στις Σημειώσεις Ιστορικότητας του βιβλίου, ενώ το παρόν ιστολόγιο διαθέτει μεταροπέα αρχαίων ποδών σε μέτρα και αρχαίων σταδίων σε χιλιόμετρα.

Σύγκριση σύγχρονου μέτρου (πάνω) και αρχαίου ποδός (κάτω).


Σύγκριση σύγχρονου χιλιομέτρου (πάνω) και αρχαίου σταδίου (κάτω).

Αναφορικά με το ζήτημα των μονάδων μέτρησης του χρόνου, πέραν των οικουμενικών μονάδων μέτρησης (ημέρα, έτος κοκ.), χρησιμοποιούνται οι αρχαίες ώρες, οι οποίες όμως δεν διαρκούσαν απαραίτητα όσο οι σύγχρονες ώρες. Κάθε ημερονύκτιο αποτελείτο από 24 συνολικά ώρες, 12 ημερήσιες και 12 νυκτερινές. Όλες οι ημερήσιες ώρες μίας ημέρας διαρκούσαν το ίδιο μεταξύ τους, αλλά είχαν διαφορετική διάρκεια από τις ημερήσιες ώρες των άλλων ημερών και το ίδιο συνέβαινε και με τις νυκτερινές ώρες. Οι νυκτερινές ώρες διαρκούσαν περισσότερο από τις ημερήσιες του ιδίου εικοσιτετραώρου κατά την διάρκεια του χειμώνα και λιγότερο από αυτές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά την εαρινή και την φθινοπωρινή ισημερία και μόνο κατά τις δύο αυτές ημέρες, οι ημερήσιες και οι νυκτερινές ώρες είχαν ίση διάρκεια μεταξύ τους, αλλά και ίση διάρκεια με τις σύγχρονες ώρες των 3.600 δευτερολέπτων. Με άλλα λόγια, η ημερήσια ώρα ήταν ίση με το 1/12 της ημέρα και η νυκτερινή με το 1/12 της νύχτας και το μέγεθός τους μεταβαλλόταν μέσα στον χρόνο ανάλογα με την φυσική μεταβολή της διάρκειας της ημέρας και της νύχτας.


Επιπροσθέτως, όταν γίνεται λόγος, επί παραδείγματι, για την τρίτη νυκτερινή ώρα, αυτή η ώρα δεν ταυτίζεται με την τρίτη ώρα μετά τα μεσάνυχτα (όπως θα λέγαμε σήμερα), αλλά με την τρίτη ώρα από την δύση του Ηλίου. Αντίστοιχα και όταν γίνεται λόγος, λόγου χάριν για την δεύτερη ημερήσια ώρα, εννοείται η δεύτερη ώρα μετά την ανατολή του Ήλιου.


Παράδειγμα τυχαίας καλοκαιρινής ημέρας.
Εξωτερικός κύκλος: Οι αρχαίες ημερήσιες και νυκτερινές ώρες.
Εσωτερικός κύκλος: Αντιστοίχιση με τις σύγχρονες ώρες του εικοσιτετραώρου (σε χειμερινή ώρα).







Κριτική της συγγραφέα Σελίνας Χρυσουλάκη για το Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου

Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή συνάδελφο συγγραφέα, Σελίνα Χρυσουλάκη για την κριτική που έκανε μέσω του Goodreads στο βιβλίο μου " Αλέξ...