Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Κλεοπάτρα Σελήνη

 

Η πριγκίπισσα Κλεοπάτρα Σελήνη η Β΄ (που στο βιβλίο αναφέρεται συνήθως απλώς ως Σελήνη) που συμπρωταγωνιστεί, μαζί με τον αδελφό της, στο βιβλίο αυτό, αποτελεί ιστορικό πρόσωπο και όπως και στην πραγματικότητα, γεννήθηκε το 40 π.Χ., 20 δηλαδή χρόνια πριν την αρχή της ιστορίας μας, όντας κόρη της βασίλισσας Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντωνίου και δίδυμη αδελφή του πρίγκιπα Αλεξάδνρου Ηλίου.

Στην πραγματικότητα, μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση της Αιγύπτου το 30 π.Χ. και τον θάνατο τον γονιών της, οδηγήθηκε από τον Οκταβιανό στην Ρώμη και λίγα χρόνια αργότερα δόθηκε στον σύμμαχο της Ρώμης βασιλιά της Νουμιδίας Ιοβά Β΄ ως σύζυγός του. Πέθανε από αδιευκρίνιστη αιτία σε ηλικία 35 χρονών, κατά την διάρκεια μίας σεληνιακής έκλειψης το έτος 5 π.Χ. 

Στην φανταστική μας ιστορία όμως που, στο πλαίσιο της εναλλακτικής ιστορίας, η Ρώμη ουδέποτε κατάφερε να υπερνικήσει τους Πτολεμαίους, στην αρχή του βιβλίου, η πριγκίπισσα Σελήνη, όντας σε ηλικία 20 ετών παραμένει ανύπανδρη, ενώ συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των πιο μορφωμένων γυναικών της εποχής της, χάριν της θέσης της που της επιτρέπει να φοιτά στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αλλά και της αστείρευτης φιλομάθειάς της. Η νεαρή κοπέλα έχει μεγαλώσει, όπως και ο αδελφός της χωρίς πατέρα, ζώντας με το ψέμα της μητέρας της ότι οι δυο τους ήταν παιδιά του ηλιακού θεού Ρα. Σε αντίθεση με τον αδελφό της, η βαθιά της ευσέβεια απέναντι στους θεούς και η μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνει στην μητέρα της, δεν της επιτρέπουν να αμφισβητήσει την πατρότητάς της από τον ηλιακό θεό, στον οποίο προσεύχεται ανελλιπώς. 

Ωστόσο η πριγκίπισσα Σελήνη βρίσκεται πλέον σε ηλικία γάμου και η βασίλισσα Κλεοπάτρα αγωνίζεται απεγνωσμένα για να βρει έναν τρόπο τα παιδιά της να ξεφύγουν από το ξένο προς την ελληνική κοσμοαντίληψη αιγυπτιακό έθιμο που την ήθελε να παντρευτεί τον ίδιο της τον αδελφό. Για να το επιτύχει αυτό, δέχεται με ανακούφιση μία πρόταση του βασιλιά του Νουμιδίας, ο οποίος ζητά το χέρι της για τον γιο του, Ιοβά Β΄ (που στην πραγματικότητα υπήρξε σύζυγός της), κάτι που ωστόσο πυροδοτεί μία μεγάλη αναταραχή στις σχέσεις της μάνας με την κόρη, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί το ενδεχόμενο ενός προκανονισμένου γάμου, χωρίς καν να γνωρίζει τον υποψήφιο γαμπρό.

Η ένταση αυτή δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους συνωμότες που δρουν κρυφά στο παλάτι, προσπαθώντας να υποσκάψουν την θέση της βασίλισσας Κλεοπάτρας και προσπαθούν να παγιδέψουν την νεαρή πριγκίπισσα και έπειτα να την χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης για να μετατρέψουν την βασίλισσα Κλεοπάτρα σε φερέφωνό τους. Ωστόσο το σχέδιό τους δεν πετυχαίνει απόλυτα. Μία μέρα πράγματι, η νεαρή πριγκίπισσα Σελήνη εξαφανίζεται και τα ίχνη της χάνονται, οι άνθρωποι όμως των συνωμοτών που έχουν σταλεί για να την απαγάγουν, εντοπίζονται νεκροί στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Σε ένα αναπάντεχο παιχνίδι της τύχης, η πριγκίπισσα Σελήνη θα καταφέρει να ξεφύγει από τον γάμο-φυλακή με τον πρίγκιπα Ιοβά Β΄, ανακαλύπτοντας τον αληθινό έρωτα. Ωστόσο η προσωρινή ευτυχία της βασίζεται αποκλειστικά σε ένα πλέγμα αναληθών ιστοριών που έχει δημιουργήσει για να αποκρύψει την πραγματική της ταυτότητα. Και όταν μαθαίνει για το κακό που προκάλεσε στην πατρίδα της η απουσία της, βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγάλο δίλημμα: να θυσιάσει την ευτυχία της για το καλό του βασιλείου και της οικογένειάς της, χάνοντας για πάντα τον εκλεκτό της καρδιάς της ή να ζήσει τον έρωτά της γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό κατέστρεψε όλα όσα αγαπούσε;

Με τις καταιγιστικές εξελίξεις να αλλάζουν τα δεδομένα από στιγμή σε στιγμή, ο χειρότερος εφιάλτης της μοιάζει πιθανότερος από ποτέ. Τι θα πρέπει άραγε να κάνει αν ο αγαπημένος της γίνει ένα με τους συνωμότες;

Κριτική της συγγραφέα Σελίνας Χρυσουλάκη για το Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου

Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή συνάδελφο συγγραφέα, Σελίνα Χρυσουλάκη για την κριτική που έκανε μέσω του Goodreads στο βιβλίο μου " Αλέξ...