Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Βασίλισσα Κλεοπάτρα

 

Η Κλεοπάτρα Ζ΄, βασίλισσα του Πτολεμαϊκού Βασιλείου και βασικός χαρακτήρας του βιβλίου, υπήρξε ιστορικό πρόσωπο. Όπως και στην πραγματικότητα γεννήθηκε το 69 π.Χ., όντας κόρη του βασιλιά Πτολεμαίου ΙΒ΄ του Αυλητή και της Κλεοπάτρας Ε΄ Τρύφαινας. 


Στην πραγματικότητα διαδέχτηκε ουσιαστικά τον πατέρα της το 51 π.Χ., ζητώντας την βοήθεια της Ρώμης, προκειμένου να καταφέρει να απομακρύνει τα αδέλφια της που επίσης διεκδικούσαν την εξουσία. Διατήρησε σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα, στον οποίο χάρισε έναν γιο, τον Καισαρίωνα. Μετά την δολοφονία του, σύνηψε ερωτικές σχέσεις με τον Μάρκο Αντώνιο, με τον οποίο έκαναν τρία παιδιά: τα δίδυμα Αλέξανδρο Ήλιο και Κλεοπάτρα Σελήνη που αποτελούν πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου και τον νεότερό τους Πτολεμαίο Φιλάδελφο. Η Κλεοπάτρα υποστήριξε τον Μάρκο Αντώνιο στο ρωμαϊκό εμφύλιο εναντίον του Οκταβιανού, αλλά η ήττα τους στην ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ. θα καθόριζε την αρνητική για αυτούς έκβαση του πολέμου. Με την ρωμαϊκή κατάκτηση της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου να μην μπορεί πλέον να αποτραπεί, στις 10 Αυγούστου του 30 π.Χ. αυτοκτονεί σε ηλικία 39 ετών, προκειμένου να μην πέσει αιχμάλωτη στα χέρια του εχθρού.


Στο πλαίσιο όμως της εναλλακτικής, φανταστικής μας ιστορίας που η Αίγυπτος έχει επικρατήσει έναντι της Ρώμης στον Μεγάλο Πόλεμο (δεν αποτελεί ιστορικό γεγονός), στην αρχή του βιβλίου, το 20 π.Χ., η βασίλισσα Κλεοπάτρα, όντας σε ηλικία 49 ετών, εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει, ασκώντας ουσιαστικά την κυριαρχία της στο μεγαλύτερο μέρος του γνωστού κόσμου, με έδρα της την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η διαφορετική εξέλιξη των γεγονότων κατά τα προηγούμενα χρόνια, δεν της επέτρεψε ποτέ να δει τον Ιούλιο Καίσαρα ως σύντροφο, αφού οι δυο τους βρέθηκαν αντιμέτωποι στον Μεγάλο Πόλεμο που άλλοι (ο Πομπήιος και ο Πτολεμαίος ο Αυλητής) είχαν ξεκινήσει. Συνεπώς ο Καισαρίων δεν γεννήθηκε ποτέ στην φανταστική μας ιστορία.


Όπως και στην πραγματικότητα, η Κλεοπάτρα συνδέεται ερωτικά με τον Μάρκο Αντώνιο, ο οποίος επίσης, όπως και στην πραγματικότητα, εγκαταλείπει την αδελφή του Οκταβιανού Οκαταβία, για να μπορέσει να ζήσει μαζί της, κάτι που τον καθιστά προδότη στα μάτια των υπολοίπων Ρωμαίων. Η σχέση των δύο ξεκινά νωρίτερα απ' ό,τι στην πραγματικότητα και σύντομα ακολουθεί η γέννηση ενός αγοριού, το 42 π.Χ., που ονομάζεται Πτολεμαίος, αλλά δεν ταυτίζεται με τον Πτολεμαίο τον Φιλάδελφο που στην πραγματικότητα γεννήθηκε αρκετά αργότερα. Ακολουθεί η γέννηση των διδύμων παιδιών τους, του Αλεξάνδρου Ηλίου και της Κλεοπάτρας Σελήνης, αλλά ο νεότερος Πτολεμαίος, ο Φιλάδελφος, δεν προλαβαίνει να γεννηθεί, καθώς η σχέση της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντωνίου επισκιάζεται από τον άδικο θάνατο του πρωτότοκου γιου τους, Πτολεμαίου, από αμέλεια του πατέρα του. Κατόπιν του φανταστικού αυτού γεγονότος, η εμπιστοσύνη της βασίλισσας Κλεοπάτρας προς τον Μάρκο Αντώνιο κλονίζεται οριστικά και λήγει η ερωτική τους σχέση, ενώ η βασίλισσα Κλεοπάτρα αποφασίζει να εξαφανίσει όλα τα αποδεικτικά για την πατρότητα των διδύμων που ακόμα ήταν πολύ μικρά για να καταλάβουν, παρουσιάζοντάς τα ως παιδιά του ηλιακού θεού, Ρα και προσπαθώντας να πείσει και τα ίδια για το ψέμα της αυτό. Λίγα χρόνια αργότερα ωστόσο, η σκληρή αυτή στάση της αρχίζει κάπως να μαλακώνει, όταν επιτρέπει στον Μάρκο Αντώνιο να γίνει δάσκαλος του γιου του Αλέξανδρου στα θέματα του πολέμου, μεταλαμπαδεύοντάς του τις πολεμικές του δεξιότητες και το στρατηγικό του δαιμόνιο, χωρίς ωστόσο να του επιτρέψει να του αποκαλύψει την αλήθεια.


Η μακροχρόνια βασιλεία της Κλεοπάτρας βασίζεται εν πολλοίς στον δυναμικό χαρακτήρα της, αλλά και στην τεχνολογία του ατμού που ανέπτυξε η Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, αξιοποιώντας στο έπακρο την αιολόσφαιρα του Ήρωνα. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογική υπεροχή, αλλά και τον αμύθητο πλούτο της Αιγύπτου, έχει αποσπάσει από την Ρώμη την ηγεμονία στην Μεσόγειο, κάνοντας τους εχθρούς της να αναζητούν άλλα μέσα, προκειμένου να την καταστρέψουν. Μία συνομωσία σύντομα υφαίνεται μεταξύ του Οκταβιανού από την Νέα Ρωμαϊκή Πολιτεία, το βασιλιά Φραάτη των Παρθών και μίας ομάδας συνωμοτών που δρα υπόγεια στο Πτολεμαϊκό Βασίλειο και έχει φτάσει ακόμα και μέσα στο ίδιο το παλάτι. Οι συνωμότες γνωρίζουν καλά την μοναδική αχίλλειο πτέρνα της βασίλισσας που δεν είναι άλλη από την αγάπη της για τα παιδιά της και από τον φόβο της μην τυχόν και βιώσει ξανά τον πόνο της απώλειας ενός από αυτά. Και είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσουν το γεγονός αυτό ακόμα και με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, προκειμένου να καταστρέψουν την Πτολεμαϊκή Δυναστεία και την εξουσία της επί του γνωστού κόσμου.


Όταν η κόρη της, πριγκίπισσα Σελήνη εξαφανίζεται μυστηριωδώς και μία σειρά από εκβιαστικά μηνύματα αρχίζουν να εμφανίζονται στο παλάτι η πάντοτε δυναμική και σίγουρη για τον εαυτό της βασίλισσα αισθάνεται την δύναμή της αυτή για πρώτη φορά να κλονίζεται, ενώ αδυνατεί πια να επιβληθεί στον γιο της Αλέξανδρο, ο οποίος την παρακούει και σπεύδει σε αναζήτηση της αδελφής του. Και με τα δύο της παιδιά να έχουν φύγει και με τον Μάρκο Αντώνιο αιχμάλωτο των Παρθών, δεν έχει πια σχεδόν κανέναν τον οποίο να μπορεί να εμπιστευτεί απόλυτα, καθώς τα ανάκτορα είναι γεμάτα με συνωμότες, προδότες και υποψήφιους στασιαστές και η εξουσία αρχίζει σιγά-σιγά να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια της. 

Κριτική της συγγραφέα Σελίνας Χρυσουλάκη για το Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου

Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή συνάδελφο συγγραφέα, Σελίνα Χρυσουλάκη για την κριτική που έκανε μέσω του Goodreads στο βιβλίο μου " Αλέξ...