Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Μάρκος Αντώνιος

 

Ο Μάρκος Αντώνιος που είναι κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, αποτελεί ιστορική προσωπικότητα και όπως και στην πραγματικότητα, γεννήθηκε στην Ρώμη το 83 π.Χ. 

Στην πραγματικότητα υπήρξε φίλος του Ιουλίου Καίσαρα και γαμπρός του Οκταβιανού. Παράτησε ωστόσο την γυναίκα του, Οκταβία την Νεότερη, προκειμένου να παντρευτεί την βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, ξεκινώντας έτσι μία θανάσιμη αντιπαλότητα με τον Οκταβιανό που θα κλιμακωνόταν σε εμφύλιο πόλεμο. Από την σχέση του με την Κλεοπάτρα, γεννήθηκαν ο Αλέξανδρος Ήλιος και η δίδυμη αδελφή του, Κλεοπάτρα Σελήνη και αργότερα ένας ακόμα γιος, ο Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος. Η Κλεοπάτρα υποστήριξε με τις δυνάμεις του Πτολεμαϊκού Βασιλείου τον Μάρκο Αντώνιο στον πόλεμο, αλλά μετά την ήττα τους στο Άκτιο, το 31 π.Χ., η ήττα ήταν αναπόφευκτη. Σύντομα ακολούθησε η ρωμαϊκή κατάκτηση της Αιγύπτου το 30 π.Χ. και ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού του.

Στο πλαίσιο της εναλλακτικής ιστορίας του βιβλίου πάντως, που η Ρώμη έχει ηττηθεί και το Πτολεμαϊκό Βασίλειο έχει βγει από τον πόλεμο πιο ισχυρό από ποτέ, τα πράγματα έχουν συμβεί λίγο διαφορετικά. Η σχέση του με την βασίλισσα Κλεοπάτρα ξεκινά νωρίτερα απ' ό,τι στην πραγματικότητα, αλλά και πάλι εγκαταλείπει την Οκταβία, με την οποία επρόκειτο να παντρευτούν, χωρίς όμως ακόμα να έχουν τελεστεί οι γάμοι τους και χωρίς να γεννηθούν παιδιά από την σχέση τους αυτή. Η στροφή του Μάρκου Αντωνίου προς την Κλεοπάτρα αποσκοπεί αρχικά στο να κατευνάσει την οργισμένη βασίλισσα που αποδίδει τον θάνατο του πατέρα της στην Ρώμη που ήταν πλέον βέβαιο ότι θα έχανε στον πόλεμο, αλλά σύντομα ερωτεύεται και ο ίδιος την βασίλισσα της Αιγύπτου. Καίτοι καταφέρνει να μετριάσει την οργή της, εξασφαλίζοντας έτσι ένα μέλλον για τον ρωμαϊκό λαό, αυτό δεν του αναγνωρίζεται, καθώς ο Οκταβιανός τον παρουσιάζει ως προδότη, δεδομένης και της εμπλοκής του στο ατυχές περιστατικό του θανάτου του Ιουλίου Καίσαρα (εννοείται δεν πρόκειται για ιστορικό γεγονός) που υπήρξε θετός πατέρας του Οκταβιανού.

Για μικρό χρονικό διάστημα, καταφέρνει να βρει την οικογενειακή γαλήνη κοντά στην Κλεοπάτρα, η οποία του χαρίζει πρώτα έναν γιο, τον Πτολεμαίο (που δεν ταυτίζεται με τον Πτολεμαίο τον Φιλάδελφο) και έπειτα τα δίδυμα παιδιά τους, τον Αλέξανδρο Ήλιο και την Κλεοπάτρα Σελήνη. Ωστόσο, ο Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος, το μικρότερό τους παιδί στην πραγματικότητα, δεν προλαβαίνει να γεννηθεί. Μία στιγμή απροσεξίας του πατέρα και ένα άσχημο ατύχημα θα επέφεραν τον θάνατο του πρωτότοκου παιδιού, στιγματίζοντας για πάντα τις ζωές όλων των μελών της οικογένειας. Η βασίλισσα Κλεοπάτρα τότε, θα έδιωχνε από κοντά της τον Μάρκο Αντώνιο που ωστόσο θα συνέχιζε να την υπηρετεί ως στρατηγός της, ενώ θα απέκρυπτε την πατρότητα των διδύμων από εκείνον, διαδίδοντας παντού ότι πραγματικός τους πατέρας ήταν ο ηλιακός θεός Ρα. Ωστόσο, θα άλλαζε εν τέλει την αρχική της απόφαση να μην τον αφήσει να έχει άλλες επαφές με τα παιδιά του, επιτρέποντάς του να γίνει δάσκαλος του γιου του, Αλέξανδρου, μαθαίνοντάς του τα θέματα του πολέμου, στα οποία είχε διακριθεί. Έτσι, ένας ισχυρός δεσμός επρόκειτο να αναπτυχθεί μεταξύ πατέρα και γιου που πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας μας.

Στην αρχή του βιβλίου, ο Μάρκος Αντώνιος, σε ηλικία 63 ετών, αλλά όντας σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση για την ηλικία του, πέφτει σε μία ενέδρα των Παρθών, οδηγώντας τα στρατεύματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας και μετά από μία ταπεινωτική ήττα, αιχμαλωτίζεται από τους εχθρούς της, οι οποίοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες που θα τους χρειαστούν για να υποσκάψουν την ισχύ της βασίλισσας και τις άμυνες του βασιλείου. Για να το πετύχουν αυτό, είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κυριολεκτικά κάθε μέσον, όσο απάνθρωπο και αν είναι και ο Μάρκος Αντώνιος θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του σώματος και του μυαλού του, προκειμένου να προστατέψει την βασίλισσα που κάποτε υπήρξε γυναίκα του και τα παιδιά τους.

Κριτική της συγγραφέα Σελίνας Χρυσουλάκη για το Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου

Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή συνάδελφο συγγραφέα, Σελίνα Χρυσουλάκη για την κριτική που έκανε μέσω του Goodreads στο βιβλίο μου " Αλέξ...