Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Οκταβιανός


 Ο Οκταβιανός, γνωστός στην πραγματικότητα και ως Αύγουστος, είναι σαφώς ιστορικό πρόσωπο. Στην πραγματικότητα, όπως και στο βιβλίο, γεννήθηκε το 63 π.Χ. στην Ρώμη. Ήταν γιος του Γάιου Οκταβίου και της Ατίας Βάλβας, της ανιψιάς του Ιουλίου Καίσαρα, ο οποίος αργότερα τον υιοθέτησε, καθιστώντας τον κληρονόμο του. 

Ο Οκταβιανός, βασιζόμενος σε αυτήν την υιοθεσία, μετά την δολοφονία του θετού του πατέρα και αφού κυνήγησε και σκότωσε τον Βρούτο και τους υπολοίπους δολοφόνους του, διεκδίκησε τα ινία του Ρωμαϊκού Κράτους, τα οποία και κατέκτησε πλήρως, μετά την ναυμαχία στο Άκτιο το 31 π.Χ. και την επακόλουθη ρωμαϊκή κατάκτηση της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της οποίας εξολοθρεύθηκαν όλοι οι άλλοι πιθανοί διεκδικητές της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού γιου του Καίσαρα και της βασίλισσας Κλεοπάτρας Καισαρίωνα. Επιστρέφοντας θριαμβευτής έπειτα στην Ρώμη ήταν πλέον ελεύθερος να μετασχηματίσει την Ρωμαϊκή Ελεύθερη Πολιτεία (Res Publica) σε Αυτοκρατορία (Imperium), αναλαμβάνοντας την απόλυτη εξουσία σε αυτήν και ασκώντας την μέχρι και τον θάνατό του το 14 μ.Χ.

Στην φανταστική, εναλλακτική ιστορία του βιβλίου μας αναφέρεται απλά ως Οκταβιανός και όχι ως Αύγουστος, αφού τον τίτλο αυτό τον υιοθέτησε μετά την νίκη του επί του Μάρκου Αντωνίου και της βασίλισσας Κλεοπάτρας, κάτι που στον εναλλακτικό αυτό κόσμο ουδέποτε έλαβε χώρα. Σε αυτήν την παράλληλη ιστορία, βοήθησε τον θετό του πατέρα, Ιούλιο Καίσαρα σε μία απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Κλεοπάτρας, με απώτερο στόχο το να σώσουν την Ρώμη που βρισκόταν στα πρόθυρα της ήττας από την οργή της. Χάριν όμως της παρέμβασης του Μάρκου Αντωνίου που εν τω μεταξύ είχε ερωτευτεί την βασίλισσα Κλεοπάτρα, η απόπειρα ήταν ανεπιτυχής και ένας από τους φρουρούς της βασίλισσας σκότωσε τον Ιούλιο Καίσαρα, ενώπιον του ανήμπορου να τον βοηθήσει θετού του γιου, Οκταβιανού.

Από τότε και ύστερα, ο Οκταβιανός ορκίστηκε εκδίκηση κατά την βασίλισσας Κλεοπάτρας, αλλά και του Μάρκου Αντωνίου που την έσωσε. Με την βοήθεια του μετέπειτα στενού του φίλου και προπαγανδιστή, Βιργιλίου, κατάφερε να αποδράσει από την πτολεμαϊκή φυλακή και να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο με προορισμό την Νήσο των Πρεττανών, όπου προσφάτως είχε ιδρυθεί η Νέα Ρωμαϊκή Πολιτεία από τον Λέπιδο και τους πρόσφυγες που ξέφυγαν από την καταστροφή της Ρώμης, στο τέλος του Μεγάλου Πολέμου. Φτάνοντας εκεί, γρήγορα αναρριχήθηκε στην εξουσία, χρησιμοποιώντας και την συγγένειά του με τον προσφάτως θεοποιημένο Ιούλιο Καίσαρα και σύντομα κατέστη ισόβιος δικτάτωρ της Νέας Ρωμαϊκής Πολιτείας, προετοιμάζοντας από εκεί την εκδίκησή του.

Με την βοήθεια του Βιργιλίου και της αδελφής του, Οκταβίας, κατάφερε έπειτα να έρθει σε επαφή με ισχυρούς άνδρες σε όλον τον γνωστό κόσμο και να τους συσπειρώσει κρυφά στον αγώνα του να ανατρέψει την βασίλισσα Κλεοπάτρα και να επαναφέρει την ισχύ της Ρώμης. Εκτός από την συμμαχία του με τον βασιλιά Φραάτη των Παρθών και με τους συνωμότες στο Πτολεμαϊκό Βασίλειο, κατάφερε επίσης να έρθει σε επαφή με τα γερμανικά φύλα που ζούσαν πέραν του Ρήνου ποταμού και να επιστρατεύσει πολλούς πολεμιστές, υποσχόμενός τους μία πολύ πλούσια λεία, όταν θα λαφυραγωγούσαν την βασιλική πρωτεύουσα της Κλεοπάτρας, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Τέλος, στο μεσοδιάστημα μεταξύ του Μεγάλου Πολέμου και της επίθεσης των εχθρών της Κλεοπάτρας που περιγράφεται στο βιβλίο, έχει ναυπηγήσει τον μεγαλύτερο στόλο που είχε κατασκευαστεί μέχρι εκείνη την στιγμή, ετοιμάζοντας την επιστροφή της Ρώμης στην Μεσόγειο.


Κεφάλαιο V: Ο Αποχαιρετισμός

  Το απόσπασμα περιγράφει μία από τις πιο κομβικές σκηνές της αρχής του βιβλίου. Η πριγκίπισσα Σελήνη, αρνούμενη να αποδεχτεί την απόφαση τη...